En mann med en plan – hvordan Ian Flatters valgte trepleie som sitt yrke

Å jobbe i et miljø som bare er hjem for «fugler og andre klatrende skapninger», og få et nytt perspektiv på verden; det er en stor del av hvorfor Ian Flatters – en mann som sier han ikke kunne forestille seg å ha en «kontorjobb», valgte trepleie som sitt yrke.

Flatters hjemby Norwich, Norfolk, Storbritannia, ligger i et unikt landlig landskap som omfatter «en rekke økosystemer» fra skog, kystlinje, sanddyner til våtmarker. Det er også et populært område for fritidsboliger blant Londons elite. Profesjonell trepleie i området innebærer vanligvis mye boligarbeid, kommersielle tomter for utvikling og forvaltning av større trær som regelmessig utgjør unike utfordringer. Ofte innebærer jobbene tung rigging og begrenset tilgang, som forhindrer kraner og lastebiler fra å komme nært nok til å arbeide trygt.

Kort tid etter at noen ga Flatters en motorsag for første gang, bestemte han seg for å hoppe «hodet først» inn i trepleieindustrien. Han registrerte seg på college, studerte arborisme og fullførte etter noen år sitt tekniske sertifikat, slik at han kunne utføre rådgivning. Hans første forteningssteg var å utvikle en plan for å komme inn i markedet på en måte som ikke bare ville tilby en viktig tjeneste, men som også ville etterlate et varig merke på det området han har kalt sitt hjem hele livet.

«Jeg nådde slutten av ‘’stigen min’’ som en ansatt, da jeg så at fremgangen jeg ønsket, ikke fantes der. Mitt eneste alternativ var å gå videre på egenhånd, så jeg gjorde det.» sier Flatters. «Jeg visste nøyaktig hvor jeg ønsket å være om 10 år, og vi har stort sett stått fast ved den planen. Alt vi gjør er planlagt. Om du feiler i å planlegge, planlegg å feile.»

Nå nesten et tiår senere, har tre og påleklatreren skapt et navn for seg selv, og Target Trees International ved å følge den planen, og foreta viktige justeringer underveis. Han fortsetter å følge den nøye mens han utvikler sitt firma og legger ned mye energi for å hjelpe regionen hans med å vokse. Fra utdanning av unge, til støtte av den lokale økonomien. Han har også skrevet artikler for et større magasin på SRT, om rigging og bruk av mini skid steers til å trekke ut materialer fra utfordrende steder.

Bedriftsutvikling gjennom utdanning

Utdanning er viktig for Flatters. Han visste at et viktig steg i planen for hans trepleiefirma – som i dag er et «firemanns-band» – var å observere og lære fra andre i bransjen, spesielt når det gjaldt utstyr. Det satte han tidlig på likestilt grunn med sine konkurrenter og gjorde det mulig å raskt utvikle seg i retninger som ville hjelpe firmaet hans å vokse.

«Vi visste at alle arboristene i vårt område fliset med omtrent samme kapasitet, så vi gikk for den beste flishuggeren i markedet.» forteller Flatters som arbeider med en Vermeer BC1000XL flishugger. «Svært raskt etter dette, skjønte jeg at vi hadde satt oss i en posisjon foran konkurrentene når det gjelder det arbeidet vi kunne gjøre, og hvordan vi kan reinvestere i vår virksomhet.»

Ved siden av hans Vermeer BC1000XL flishugger, har Flatters også en S650TX mini skid steer, et verktøy han har funnet uvurderlig, spesielt i trange områder som er hyppige utfordringer i tette boligstrøk. Mini skid steers er ikke så vanlige i UK som de er i USA, og selv om han ble møtt med en rekke reaksjoner når han begynte å arbeide med sin S650TX, har maskinen hjulpet han med å effektivisere som har gjort det mulig for han å ta på seg arbeid som ellers ikke ville vært mulig.

«S650TX tillater oss å få et overtak på konkurrentene. Den er super for hurtig flytting av materiale og til å mate flishuggeren.» forteller Flatters. «Men det er også det rette utstyret. Vi har ikke mye utstyr som bare står.»

Utover sin egen utdanning på utstyr – en kontinuerlig innsats som i dag inkluderer en vurdering av selskapets rekkefølge hvert sjette år – Flatters presser sine ansatte for å oppnå bransjens sertifiseringer for kompetanse og sikkerhet. Dette inkluderer sertifisering fra International Society of Arboriculture (ISA) og obligatorisk motorsag-sertifisering under Lantra Awards og N.P.TC City & Guilds.

«Det er en god ting.» forteller Flatters om industriens sertifiseringer. «Ja, det koster en del penger, men det er verdt det over tid. Det er en del av driften til enhver profesjonell virksomhet, og sørger for at aller opplært og holder kunnskapen oppdatert. Mange feil unngås gjennom kurs hvor fokus er kunnskap, ikke å få jobben gjort raskt.»

29468612_1951919154849224_2995918441203892224_n-640x640

Ta vare på både kunder og ansatte

Uansett om det er hans ansatte eller kundene han betjener, er gode mennesker viktige for Flatters. Å bygge den riktige kundebasen var et viktig steg tidlig i utviklingen av firmaet hans. Selv om han avhenger av arbeid i boligstrøk for mesteparten av arbeidet sitt, har det å sikre kommersielle kunder tidlig hjulpet bedriften hans med å vokse, på måter som ellers ikke ville vært mulig.

«Vi var veldig heldige med å forvalte en kontrakt med National Health Service (SERCO) som har vokst seg over tid, noe som gir oss muligheten til å reise videre om nødvendig, sier han. «Det har åpnet oss opp mot ulike, forskjellige og mer utfordrende arbeid, og vi har utviklet fordelen av kunnskap og hvordan arbeide med forbrukeren, offentligheten og kommersielt klientell.

Trening og oppmerksomhet ovenfor hans ansattes velferd er pågående prioriteringer for Flatters, av flere grunner. Han arbeider med et relativt lite team – enten fire eller fem individer, inkludert han selv – og det bety at all sykdom raskt kan stoppe produktiviteten. Han tar denne delen av sin jobb veldig seriøst.

«Vi tilbyr opplæring i å lære hvordan man arbeider ergonomisk og korrekt. Vi betaler også for at våre ansatte skal få sportsmassasje hver måned. Skogsarbeid kan gi mye skade på menneskekroppen, og det og komme seg fra skade kan gi et stort tap i vårt arbeid, så vi er veldig proaktive med å administrere vår arbeidskraft.» forteller Flatters. «På slutten av dagen, er du sjefen og arbeiderne hjelper din produktivitet. De forventer at du kommer til å se etter dem, behandle dem rett og ikke kjøre de ned i bakken. De fleste mennesker forlater ikke en jobb på grunn av jobben. De slutter på grunn av sjefen.»

Han er også samstemt med sine ansatte på grunn av sine egne erfaringer. Flatters lever for mottoet «Din tro gjør deg ikke til en bedre person, men din holdning gjør». I dag bruker han en kombinasjon av hans arbeidserfaring og den rette innstillingen for å gjør de rundt han bedre, om det er på eller utenfor jobb.

«Jeg får en god følelse av å forsøke å være en ordentlig rollemodell. Jeg har hatt god veiledning I mitt familieliv, men noe av den verste veiledningen i min karriere. Jeg vil aldri være som sjefene jeg hadde som ønsket en tredagers-jobb gjort på en dag.» sier Flatters. «Jeg sier ikke at folk som de er forferdelige, de har andre mål enn meg, men jeg har alltid ønsket å være en bedre person som behandler folk rettferdig.»

 

Et lokalt fokus

For Flatters har en del av det å være rollemodell ingenting med det spesifikke arbeidet til en arborist. Støtte til det lokale området, selv om det er hardt å handle lokalt eller å støtte skolesystemer, er viktig for den unge arboristen, og det har alltid vært en del av hans plan. Han gjenkjenner viktigheten av et levende lokalmiljø, ikke bare for bedriften hans, men for fremtiden til alle som kaller Norfolk området hjemme.

“Jeg konkurrerer I stålpeklatring, men hjelper også unge til å lære og klatre i trær. De er fremtiden, tross alt. Jeg har til og med besøkt et lokalt universitet og demonstrert de mer avanserte klatreteknikkene, som mange av studentene vil utvikle seg mot over de neste årene. Ja de blir mine konkurrenter til slutt, men det er det rette å gjøre,» sier Flatters. «Det er veldig lett å kjøpe ting fra andre steder, men det hjelper ingen her når du gjør det. Vi har alltid tenkt at om vi kan kjøpe ting som motorsager, hansker og visittkort lokalt, så støtter vi den lokale økonomien. På slutten av dagen, er det menneskene som jobber og bor her som er de viktigste. De kan også være dine fremtidige klienter.»

Denne vektleggingen på det lokale har vært en del av Flatters plan siden dag en, og på vei inn i fremtiden, vil han arbeide med å tilpasse den planen til å både bli en bedre profesjonell trepleier og fortsette med å støtte sitt lokalmiljø.

«Normalt, er den enkleste og mest logiske veien til suksess den rette.» forteller flatters.

Klikk her for flere tips til hvordan du kan bygge opp ditt firma.

Denne artikkelen inneholder tredjeparts observasjoner, råd eller erfaringer som ikke nødvendigvis reflekterer meningene til Vermeer Corporation, deres filialer eller forhandlere. Utsagn og/eller anbefalinger fra kunder under spesifikke omstendigheter er ikke nødvendigvis representative for normale erfaringer for alle kunder.

Vermeer Corporation reserverer seg rettigheten til å gjøre endringer i produkt teknikk, design og spesifikasjoner; legge til forbedringer; eller avbryte produksjon eller distribusjon når som helst uten varsel eller forpliktelse.

 

 

20180907_134649